Σας παραθέτουμε προς ενημέρωσης σας το σχέδιο του Κανονισμού Δεοντολογίας της ΕΟΠ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας είναι η ανώτατη και μοναδική στην Ελλάδα οργάνωση αθλητικών σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα της Πυγμαχίας και το εκπροσωπεί διεθνώς. Ο Κώδικας Δεοντολογίας αποτελεί ένα από τα μέσα που θα την ενισχύσουν ώστε να πραγματοποιήσει το σκοπό της. Επιπρόσθετα ο Κώδικας Δεοντολογίας αποτελεί μαζί με τους λοιπούς Κανονισμούς της και συμπληρωματικά με αυτούς το πλέγμα των κανόνων λειτουργίας της που συμβάλουν στην πραγματοποίηση των καταστατικών της σκοπών μέσα σε πνεύμα νομιμότητας και <ευ αγωνίζεσθαι>.
ΑΡΘΡΟ 1 Πεδίο Εφαρμογής
Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται σε συμπεριφορές που βλάπτουν την ακεραιότητα και τη φήμη του αθλήματος της Πυγμαχίας και ιδίως σε συμπεριφορές παράνομες, ανήθικες και αντιδεοντολογικές.
Στον παρόντα Κώδικα υπόκεινται:
α) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας., το προσωπικό της Ομοσπονδίας, τα μέλη της διοίκησης των σωματείων, οι αθλητές που αγωνίζονται σε οποιοδήποτε εγχώριο πρωτάθλημα και/ή διοργάνωση που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία, οι διαιτητές, οι προπονητές, το τεχνικό και αθλητικό προσωπικό υποστήριξης, τα επίτιμα μέλη.
β) Τα μέλη όλων των οργάνων της Ομοσπονδίας (όπως αυτά νόμιμα προβλέπονται και λειτουργούν στους εγκεκριμένους βάσει άρθρου 27 ν.2725/1999 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ της ΕΟΠ αλλά και στο εναρμονισμένο στην αθλητική και εν γένει νομοθεσία ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της ΕΟΠ).
γ) Φυσικά και νομικά πρόσωπα που οργανώνουν ή συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων της Ομοσπονδίας
δ) Οι Διαμεσολαβητές (μάνατζερς) και τα σχετιζόμενα με αυτούς και τις υπηρεσίες τους πρόσωπα.
Ο Κώδικας αυτός ισχύει παράλληλα και αλληλοσυμπληρώνεται με τους λοιπούς κανονισμούς (και ιδιαίτερα τον πειθαρχικό Κανονισμό) της Ομοσπονδίας, τους νόμους και τους Κανονισμούς κατά της Φαρμακοδιέγερσης και κατά των προσυνεννοημένων αγώνων και αποτελεσμάτων, στους οποίους (νόμους) η Ομοσπονδία και με τον παρόντα Κανονισμό ρητά υπεισέρχεται και υιοθετεί το περιεχόμενό τους. Αναπόσπαστο μέρος του παρόντος θεωρούνται και οι αντίστοιχοι κώδικες δεοντολογίας των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών στις οποίες η Ε.Ο.Π. τυγχάνει μέλος.
ΑΡΘΡΟ 2 Βασικές Αρχές
2.1. Αξιοπρέπεια
- Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του ατόμου είναι μία βασική απαίτηση της Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία έχει την ευθύνη να προστατεύσει τη φήμη, την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του Αθλήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.
- Η Ομοσπονδία αγωνίζεται για να προστατεύσει την εικόνα του Αθλήματος, από κίνδυνο ή βλάβη που προέρχεται από απειλές, ή που προκύπτει από ανήθικες και συκοφαντικές συμπεριφορές, πρακτικές και μεθοδεύσεις.
- Η Ομοσπονδία δεν αποδέχεται δραστηριότητες οι οποίες εμπεριέχουν διακρίσεις που αφορούν φύλο, φυλή, εθνότητα, θρησκεία, φιλοσοφικές ή πολιτικές απόψεις, οικογενειακή κατάσταση, ή άλλους λόγους.
Η Ομοσπονδία δεν δέχεται καμία πρακτική που να είναι επιζήμια για την ακεραιότητα των συμμετεχόντων στις δραστηριότητές της. Παράνομες πρακτικές αύξησης της απόδοσης (Doping) όσων συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας, απαγορεύεται αλλά και τιμωρείται αυστηρά, τόσο με το παρόν, όσο και με τους λοιπούς Κανονισμούς και το νόμο.
- Οποιαδήποτε παρενόχληση (φυσική, επαγγελματική, ηθική, σεξουαλική, ή άλλου είδους) μέσα στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, απαγορεύεται αλλά και τιμωρείται αυστηρά.
2.2. Διαφθορά και Δωροδοκία
- Η Ομοσπονδία και όλα τα εμπλεκόμενα μέλη[1] της, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υπακούν και να σέβονται τον παρόντα Κώδικα Δεοντολογίας.
- Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ομοσπονδία δεν μπορούν να ζητήσουν ή να δώσουν (άμεσα ή έμμεσα) αμοιβή, προμήθεια, κέρδος ή εξυπηρέτηση, οποιασδήποτε μορφής (φανερά ή κρυφά) που να συνδέεται με τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, τους αθλητές της, καθώς και σε όλη την διαδικασία των εκλογών της Ομοσπονδίας. Αυτή η πρακτική συνιστά δωροδοκία.
- Διαφθορά είναι οποιαδήποτε μορφή κατάχρησης της εξουσίας για οποιαδήποτε μορφή ατομικού κέρδους. Οι πράξεις διαφθοράς προορίζονται συνήθως στο να επηρεάζουν ένα άτομο κατά την εκτέλεση του έργου του ώστε να ενεργεί ανέντιμα ή/και αθέμιτα προς δικό του όφελος.
- Δωροδοκία είναι η προτροπή ή ανταμοιβή ή οποιαδήποτε μορφή παροχών που προσφέρονται, υπόκεινται, δίνονται ή επιτρέπονται (άμεσα ή έμμεσα) ώστε:
- να επηρεάσει κάποιον με λάθος τρόπο, ή
- να επιβραβεύσει οποιονδήποτε για την εκτέλεση οποιασδήποτε λειτουργίας ή δραστηριότητας προκειμένου να εξασφαλίσει ή να αποκτήσει οποιοδήποτε εμπορικό, συμβατικό, κανονιστικό ή προσωπικό πλεονέκτημα.
- Μπορούν να γίνουν δεκτά ή να δοθούν δώρα εθιμοτυπικού χαρακτήρα σε μέλος της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα παρακάτω ισχύουν:
- Το δώρο δεν δίνεται με πρόθεση να επηρεάσει ένα στέλεχος της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποκτήσει ο δωροθέτης κάποιο πλεονέκτημα, ή κατ’ οποιοδήποτε τρόπο εύνοια ή όφελος.
- Το δώρο δίνεται στο όνομα της Ομοσπονδίας και όχι του προσώπου που το λαμβάνει, και είναι σαν δείγμα σεβασμού και φιλίας.
- Το δώρο δίνεται δημοσίως και όχι μυστικά.
- Το δώρο δεν είναι ή δεν περιλαμβάνει χρήματα.
- Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια συνιστά το αδίκημα της δωροδοκίας σε διάφορες μορφές (έμμεσες ή άμεσες) όπως ψεύτικες υποσχέσεις ή αμοιβές.
- Η φιλοξενία του προσωπικού της Ομοσπονδίας και των συνοδών τους δεν μπορεί να ξεπερνάει τον μέσο όρο του επιπέδου φιλοξενίας που συνηθίζεται στα μέρη τα οποία πηγαίνουν και να είναι ανάλογο με το αξίωμα τους στην Ομοσπονδία.
- Η παθητική δωροδοκία τιμωρείται με τις ίδιες ποινές.
2.3. Σύγκρουση Συμφερόντων
- Τα εμπλεκόμενα μέλη της Ομοσπονδίας πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν την εμπλοκή σε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν αν ένα εμπλεκόμενο μέλος της Ομοσπονδίας έχει (ή φαίνεται να έχει) φανερό ή κρυφό συμφέρον, που το αποτρέπει από το να εκτελέσει τα καθήκοντα του με τον απαιτούμενο ανεξάρτητο και αδέκαστο τρόπο.
- Προσωπικό ή κρυφό συμφέρον αποτελεί η επιδίωξη οποιουδήποτε κέρδους για τον εαυτό του, την οικογένεια ή τους συγγενείς του. Τέτοιο συμφέρον αποτελεί ακόμα και η διαχείριση εμπιστευτικών πληροφοριών.
- Τα εμπλεκόμενα μέλη της Ομοσπονδίας μπορούν να μην ασκήσουν τα καθήκοντα τους σε τέτοιες συνθήκες που προβλέπεται ή υπάρχει τέτοια σύγκρουση συμφερόντων. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να αποκαλύψουν το γεγονός και να ενημερώσουν γραπτώς την αρμόδια υπηρεσία της Ομοσπονδίας.
- Μια κατάσταση ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων προκύπτει όταν η γνώμη ή η απόφαση ενός μέρους της Ομοσπονδίας που εκτελεί καθήκον, λογικά μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζεται από σχέσεις που έχει, είχε ή πρόκειται να έχει με συγκεκριμένο πρόσωπο ή οργάνωση που θα επηρεαστεί από τη γνώμη ή την απόφαση του εν λόγω μέρους της Ομοσπονδίας.
- Όταν η αποστολή εκτελείται σε ένα όργανο της Ομοσπονδίας που φαίνεται να έχει οικονομική ή προσωπική σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με οποιαδήποτε πρόταση που υποβάλλεται σε συνεδρίαση πρέπει:
- να το δηλώσει,
- να αποσυρθεί από τη συνεδρίαση, εκτός αν προσκληθεί αιτιολογημένα να παραμείνει προκειμένου να παράσχει πληροφορίες,
- να μην υπολογιστεί σαν μέλος με δικαίωμα ψήφου για τον καθορισμό απαρτίας για το μέρος αυτό της συνεδρίασης,
- να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
- Διαφθορά αποτελεί η οποιαδήποτε λανθασμένη χρήση της εξουσίας που έχει οποιαδήποτε θέση στην Ομοσπονδία, η οποία αποσκοπεί σε όφελος ή κέρδος του κατέχοντος την θέση. Σκοπός είναι να αυξηθούν οι επιδόσεις κάποιου πλασματικά ή να επηρεαστεί ένα άτομο στην απόδοση της εργασίας του, να ενεργήσει ανέντιμα ή/ και με ακατάλληλο τρόπο.
- Ατομικές αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται όταν αφορούν θέματα γενικής εμβέλειας που ενδέχεται να επηρεάσουν πολλούς ενδιαφερόμενους (για παράδειγμα, αποφάσεις σχετικά με το ημερολόγιο ενός πρωταθλήματος ή μια πρόταση κανονιστικών τροποποιήσεων) και οι οποίες λαμβάνονται στο πλαίσιο του γενικού ενδιαφέροντος βασιζόμενες σε στοιχεία γύρω από τον χώρο του Αθλήματος.
- Στην περίπτωση που τα καθήκοντα εκτελούνται από ένα στέλεχος της Ομοσπονδίας για την Ομοσπονδία, είναι ευθύνη του να υποβάλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας το σχετικό έντυπο δημοσιοποίησης ενδιαφέροντος που έχει η Ομοσπονδία. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της Ομοσπονδίας που εκτελούν αποστολή για την Ομοσπονδία, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμφέρον ή όχι, πρέπει να συμπληρώσουν αυτό το έντυπο.
- Όταν το καθήκον εκτελείται στα πλαίσια αγώνα που μετράει σε προκηρυγμένο θεσμό της Ομοσπονδίας, τα στελέχη που πρέπει να δηλώσουν τα συμφέροντά τους είναι οι Αγωνοδίκες/ Γυμνασίαρχοι/ Αλυτάρχης/ Έφοροι/ Γραμματέας του αγώνα.
- Από τη στιγμή που καταγράφονται τα συγκρουόμενα συμφέροντα, δεν σημαίνει ότι αυτή η δήλωση δεν θα πρέπει να ανανεώνεται εφόσον προκύψει αλλαγή των δηλωθέντων πληροφοριών, η οποία μπορεί να αποτελέσει παραβίαση των κανόνων αυτού του Κώδικα Δεοντολογίας.
- Το Μητρώο Συμφερόντων δεν υποκαθιστά τη σύγκρουση συμφερόντων σε συνεδριάσεις ή παρεμφερείς διαδικασίες, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2.5.
- Αν υπάρξει κάποια αντίρρηση που αφορά σε υπάρχουσα ή δυνητική σύγκρουση συμφέροντος, θα πρέπει να αναφερθεί αμέσως στην οργάνωση που το εν λόγω στέλεχος της Ομοσπονδίας έχει κληθεί να εκτελέσει καθήκοντα.
- Κάθε παράλειψη σχετικής ενημέρωσης της Ομοσπονδίας στοιχειοθετεί παραβίαση του παρόντος Κώδικα Δεοντολογίας.
- Κανένα στέλεχος δεν μπορεί να εμπλέκεται με εταιρείες ή πρόσωπα που η δραστηριότητά τους αντίκειται στις διατάξεις του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και των άρθρων του Κώδικα αυτού.
ΑΡΘΡΟ 3 Συμπεριφορά απέναντι σε Θεσμούς
- Τα εμπλεκόμενα μέλη της Ομοσπονδίας μπορούν να ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα και την πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο όμως δεν μπορούν να καταχραστούν την θέση τους στην Ομοσπονδία, να εμπλακούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ιδεολογία που παραβιάζει τον παρόντος Κώδικα.
- Τα εμπλεκόμενα μέλη της Ομοσπονδίας πρέπει να προσπαθούν να φροντίζουν το περιβάλλον σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις οργανώνουν ή παρευρίσκονται.
ΑΡΘΡΟ 4 Εμπιστευτικότητα
4.1 Οποιαδήποτε πληροφορία αποκαλύπτεται στα εμπλεκόμενα μέλη της Ομοσπονδίας όταν ασκούν τα καθήκοντα τους ανάλογα με την λειτουργία της θα θεωρείται εμπιστευτική ή μυστική ως έκφραση αφοσίωσης. Οποιαδήποτε πληροφορία θα μεταφέρεται σύμφωνα με τις αρχές, τις οδηγίες και τις αξίες της Ομοσπονδίας.
ΑΡΘΡΟ 5 Εκτέλεση
- Τα εμπλεκόμενα μέλη της Ομοσπονδίας πρέπει να ελέγχουν την εφαρμογή του Καταστατικού, των Κανονισμών και του παρόντος Κώδικα Δεοντολογίας.
- Όλα τα Σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στην Ομοσπονδία οφείλουν να σέβονται και να τηρούν τους όρους που διέπουν τη λειτουργία τους, κυρίως σε ότι αφορά τα μέλη τους, είτε είναι Αθλητές είτε Στελέχη. Οφείλουν να σέβονται την επιθυμία κάθε μέλους τους για μετακίνηση σε άλλο Σωματείο και να διευκολύνουν την προβλεπόμενη από τους κανονισμούς διαδικασία.
- Τα εμπλεκόμενα μέλη της Ομοσπονδίας πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές της Ομοσπονδίας για οποιαδήποτε παράβαση του παρόντος Κώδικα.
- Τα πρόσωπα που εμπλέκονται πρέπει, αφού κληθούν, να συνεργαστούν σε οποιαδήποτε έρευνα του Πειθαρχικού Συμβουλίου και να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία τους ζητηθεί. Αν δεν συνεργαστούν, αυτό αποτελεί παραβίαση του Κώδικα αυτού.
- Κάθε παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας μπορεί να είναι αιτία για παραπομπή του παραβάτη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, είτε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, είτε κάθε άλλου οργάνου της που κατέχει αυτή την αρμοδιότητα.
ΑΡΘΡΟ 6 Αλλαγές και Παρεμβάσεις
6.1. Αλλαγές ή παρεμβάσεις επί του παρόντος Κώδικα Δεοντολογίας θα γίνονται μόνο από την Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.
ΑΡΘΡΟ 7 Χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
7.1. H χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι θεσμικά επιτρεπτή (πέραν της ατομικής χρήσης τους στο πλαίσιο της ελευθερίας στην επικοινωνία του κάθε ατόμου με πλήρη ωστόσο επίγνωση των σχετικών κινδύνων) αποκλειστικά και μόνον για σκοπούς διάδοσης του αθλήματος της Πυγμαχίας και των κάθε μορφής σκοπών και εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας
7.2. Η ακεραιότητα και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, πέρα από κάθε είδους ανάσχεση (λεκτική, ρατσιστική, ομοφοβική, καταχρηστική εξουσίας κλπ) είναι το πιο σημαντικό και προστατευόμενο αγαθό από την αλόγιστη χρήση των μέσων της κοινωνικής δικτύωσης. Για το λόγο αυτί ισχύει η αρχή της γενικής απαγόρευσης της ανάρτησης ή αναφοράς σε οτιδήποτε θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Ομοσπονδία, τους θεσμούς της, τις δραστηριότητές της, τα συλλογικά και ατομικά της όργανα και ιδίως τους ίδιους τους αθλητές, τους προπονητές, τους αθλητικούς παράγοντες και τις οικογένειές τους.
7.4. Τούτο δε καθόσον πολλές φορές πολλά στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ατόμου (συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του στον αθλητισμό υπό οιαδήποτε ιδιότητα) συγχέονται στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από την προσπάθειά του καθενός για το διαχωρισμό τους.
7.5. Στα ανωτέρω πλαίσια:
- άπαντες οι εμπλεκόμενοι στους οποίους αφορά ο παρών Κανονισμός Δεοντολογίας οφείλουν καταρχήν να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα εργαλεία απορρήτου (καθορίζοντας π.χ. ποιος μπορεί να δει τη σελίδα ή το προφίλ) πλην όμως οφείλουν επίσης να λειτουργούν υπό την «παραδοχή» ότι όλα όσα γράφονται, αντιγράφονται, ανταλλάσσονται και γενικότερα αναρτώνται σε μια ιστοσελίδα κοινωνικών μέσων είναι (και) δημόσια. Η κάθε θέση πρέπει να είναι διαφανής, ειλικρινής και ξεκάθαρη.
- Η οιαδήποτε ανάρτηση που ενδεχόμενα αφορά θέματα που αφορούν στην Ομοσπονδία και σε ότι αφορά το σύνολο της δραστηριότητάς της και κυρίως της αγωνιστικής και της εμπλοκής σε αυτής θεσμών, οντοτήτων και ατόμων πρέπει να γίνεται με φειδώ και με βάση τις αρχές της προστασίας της τιμής του καθενός. Για οιαδήποτε τυχόν διαφορά ο νόμος και οι κανονισμοί προβλέπουν αρμόδια συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας και κατά συνέπεια οι σχετικές διαφορές δεν πρέπει να καταγγέλλονται, πολλώ δε μάλλον να επιλύονται μέσω του διαδικτύου.
- Οι αναρτήσεις του κάθε προσώπου ή οντότητας πρέπει να είναι ακέραιες και διαφανείς , χωρίς να παραβιάζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής, της τιμής, προσωπικής αξίας, ιδιαιτερότητας εμπιστευτικότητας και τους κανονισμούς λειτουργίας της Ομοσπονδίας και των οργάνων της.
- Απαγορεύονται αναφορές που σχολιάζουν επιτιμητικά την αυτοδιάθεση του καθενός ατόμου, ειδικά σε θέματα που αφορούν φύλο, φυλή, εθνότητα, θρησκεία, φιλοσοφικές ή πολιτικές απόψεις, οικογενειακή κατάσταση και σωματικές αναπηρίες.
- Απαγορεύεται εξίσου ρητά κάθε υποτιμητική αναφορά , πολλώ δε μάλλον δυσφημιστική, υβριστική ή συκοφαντική (ακόμα και ως αναπαραγωγή της). Ακόμα και ανώνυμα σχόλια μπορούν να εντοπιστούν πίσω στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση (IP address).
- Απαγορεύεται επίσης κάθε αναφορά που μπορεί να προσβάλει την ιδιωτική ζωή του οιουδήποτε αλλά και τυχόν εμπιστευτικών πληροφοριών ιδίως αυτών που αφορούν τη λειτουργία θεσμικών οργάνων της Ομοσπονδίας και της Πολιτείας .
7.6. Κάθε σχετική με την παραπάνω αλόγιστη χρήση του διαδικτύου παράβαση εγκαλείται και τιμωρείται με βάση τις διατάξεις του παρακάτω άρθρου, αλλά και των «περί δυσφήμισης» διατάξεις του πειθαρχικού κανονισμού τις Ομοσπονδίας, χωρίς να αποκλείεται παραπομπή τις για τιμωρία με βάση τις διατάξεις του νόμου, εφόσον στοιχειοθετούν και παράνομη συμπεριφορά.
ΑΡΘΡΟ 8 ΠΟΙΝΕΣ
8.1. Σε περίπτωση οιασδήποτε μορφής παράβασης του παρόντος Κώδικα, το υπαίτιο πρόσωπο παραπέμπεται σε πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό της Ομοσπονδίας. Για τη διαδικασία εφαρμόζεται αναλογικά ο Πειθαρχικός κανονισμός της Ομοσπονδίας. Πέραν των ανωτέρω ο εγκαλούμενος παραπέμπεται και τιμωρείται και με βάση το άρθρο περί ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ του ως άνω Πειθαρχικού κανονισμού ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
8.2. Σε κάθε περίπτωση από τις ανωτέρω επιλαμβάνονται οι επιτροπές Δεοντολογίας που προβλέπει το άρθρο 66 παρ. 7 του ν.4410/2016 και σε περίπτωση της για οιονδήποτε λόγο μη συγκρότησής τους το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (χωρίς στη σύνθεσή του να μετέχει μέλος του το οποίο, τυχόν να αφορά η έγκληση) και μετά από κλήση σε απολογία δύναται να επιβάλλει και πάντα με βάση την βαρύτητα της παράβασης και τις εξής ποινές:
- Αυστηρή έγγραφη επίπληξη.
- Προσωρινή αποβολή από το αξίωμα, τον τίτλο, τη θέση και την ιδιότητα ή τις δραστηριότητες που συμμετέχει ο εγκαλούμενος (π.χ. αγώνες για αθλητές/προπονητές) για φυσικά πρόσωπα μέχρι δώδεκα (12) μηνών, με ισόχρονη περικοπή τυχόν ή επιβολή προστίμου έως 5.000 € και αργία βάσει κανονισμού υπηρεσιών σε περίπτωση παράβασης από μέλος του προσωπικού της ομοσπονδίας.
- Οριστική (ισόβια) αποβολή του υπαίτιου από όλες τις ανωτέρω θέσεις, ιδιότητες και δραστηριότητες σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.
8.3. Ταυτόχρονα με την παραπάνω διαδικασία μπορεί να αποφασιστεί η παραπομπή του υπαίτιου στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με το ερώτημα της στέρησης της φίλαθλης ιδιότητας.
8.4. Ουδεμία ποινή επιβάλλεται αν προηγούμενα το εγκαλούμενο πρόσωπο δεν κληθεί σε έγγραφη απολογία.
8.5. Οι ανωτέρω παραβάσεις αφορούν και νομικά πρόσωπα, εγκαλουμένων κατά περίπτωση των νόμιμων εκπροσώπων τους.
ΑΡΘΡΟ 9 Αλλαγές και Παρεμβάσεις-Ερμηνεία
9.1. Αλλαγές ή παρεμβάσεις επί του παρόντος Κώδικα Δεοντολογίας θα γίνονται μόνο από την Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Για οτιδήποτε σχετίζεται χωρίς να προβλέπεται ρητά στο παρόν και γενικότερα για οιαδήποτε ερμηνεία στην εφαρμογή του παρόντος είναι αρμόδιο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με βάση τους νόμους του ελληνικού Κράτους, το καταστατικό και τους κανονισμούς της ομοσπονδίας και τα προβλεπόμενα σε αντίστοιχου περιεχομένου διεθνείς Κανονισμούς.
Ο παρών Κώδικας εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στις …………...
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Γ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΣ
[1]
[1] Με τον όρο «εμπλεκόμενα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας εννοούμε τα εγγεγραμμένα σε αυτή Σωματεία, τη Διοίκηση, τους Αθλητές, τα Στελέχη, τις Επιτροπές και όσους δραστηριοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο σαν απεσταλμένοι στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.